Här får barnen i Angered en meningsfull fritid

Att röra på sig, delta i aktiviteter och ingå i en gemenskap är starka friskfaktorer för barn. Som en del i arbetet för en meningsfull fritid driver vi en kostnadsfri simskola i Göteborg.

På badhuset i Angered plaskar en grupp glada barn omkring i bassängen. De kastar sig ut från höga hopptorn och leker avslappnat i vattnet. För bara några månader sen kunde inga av dem simma. Vissa var rädda för att ens gå ner i bassängen.

Var med och ge barn framtidshopp!

Bli månadsgivare

Simskolan i stadsdelen Angered utanför Göteborg är ett exempel på hur vi arbetar utifrån barns behov och rättigheter till en meningsfull fritid. Vi vet att barn mår bättre, klarar av skolan bättre och till och med kan läka trauman med hjälp av idrott och fritidsaktiviteter.

Lärt sig coola tricks

Till simskolan är alla barn som inte kan simma och går i årskurs 3–6 på Bergsgårdsskolan välkomna. En av de som deltagit under hösten är åttaåriga Faiz.

– Jag har fått lära mig simma och göra nya, coola tricks under vattnet, säger han och fortsätter:

– Förra veckan fick vi hoppa från de höga tornen. Det kändes läskigt, men sen lärde man sig och då var det roligt.

Faiz, 8 år, tycker mest om att hoppa från det höga hopptornet.

Ungdomsledare blir förebilder för barnen

På simskolan arbetar personal från Rädda Barnen tillsammans med ungdomsledare från området. En av dem är 18-åriga Ugbaad som varit ledare i två år. Det började med ett sommarjobb och sen kom frågan om hon ville fortsätta arbetet.

– De såg något i mig som jag själv inte såg. Så jag tänkte att jag kan väl testa och sen fastnade jag. Det är jätteroligt. Jobbet är en trygghet, en trygghet som många i min ålder inte har.

Ugbaad, 18 år, beskriver hur hon och de andra ungdomsledarna fungerar som förebilder för barnen. ”Vi är ju från samma område. Så jag ser dem på gården, efter skolan, de hälsar på mig på mataffären.”

Ugbaad, eller Ugge som barnen kallar henne, berättar att det bästa med jobbet är att se hur deltagarna utvecklas.  

– I början av simskolan var många rädda att gå i vattnet, de vågade inte. Men nu kan de hoppa från hopptornen och simma utan puffar. Det är det sjukaste! Man blir så stolt över dem.

”Det är en fråga om frihet och säkerhet”

Ugge menar att många barn i området mest hänger runt på innergårdarna eller spelar spel hemma. Just därför tycker hon att det är så viktigt att initiativ som simskolan finns.

– Det är viktigt för barn att spela någon sport eller vara med i någon förening på fritiden. Det gör en klokare, man får testa på nya grejer och man får nya vänner. Plus att man har något att göra på fritiden, säger hon.

– Och att lära sig simma är både en fråga om frihet och säkerhet, tillägger Kristofer Lundberg, projektledare från Rädda Barnen.

”Vi har haft elever som inte har vågat gå ner i vattnet utan en vuxen att hålla i handen. Det är mäktigt att se hur de efter tio lektioner kan simma 200 meter och hoppa från tre meter höga hopptorn”, säger Kristofer Lundberg.

Kristofer som varit med och startat simskolan berättar hur viktig aktiviteten är både för barnen som deltar och för ungdomsledarna.

– De unga ledarna gör ett fantastiskt arbete. Jag hoppas att de inser hur bra förebilder de är. Det är så kul att se hur de växer i rollen, säger Kristofer.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor och företag som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi arbeta för att ge barn en meningsfull fritid. Vi gör vad som krävs här och nu för en ljusare framtid – så att alla barn i Sverige får växa upp på lika villkor.

Var med och ge barn framtidshopp!

Bli månadsgivare