Ungdomar i FavelanRio Stories

I norra Rio de Janeiro ligger slumområdet Maré. Ett fattigt område med över 130 000 invånare där skolorna är nedgångna och både arbetslösheten och kriminaliteten är hög. Men i allt elände finns en ljuspunkt för ungdomarna – kampsportsklubben Luta Pela Paz.

I ett försök att ge Marés ungdomar ett alternativ till det våldsamma livet på gatan grundades Luta Pela Paz (på engelska Fight for Peace). Här fokuserar man lika mycket på utbildning och socialt arbete som på träning. Ungdomarna kan få hjälp med studier, få stöd av socialarbetare och gå med i någon av klubbens samtalsgrupper. Tillsammans med UR har vi gjort serien Favela i Rio om klubben som kommer att visas i skolor runt om i Sverige.


Avsnitt 5 - Manoel "Manuelzhino" Barbosa Rangel 

Manuelzhino har samma bakgrund som barnen och ungdomarna på Luta Pela Paz. Han vet hur viktigt det är att ha en bra förebild och som tränare på klubben fyller han den rollen för många av ungdomarna där.


Avsnitt 4 - Leidiane Vanessa de Souza Araujo

Leidiane tränar kampsport och spenderar mycket av sin tid på klubben och med sina vänner. Hennes mamma har gått bort men hon har inte orkat besöka sin mammas grav än. Idag beslutar hon sig för att gå dit.


Avsnitt 3 - Alcir Anthero de Oliveira

Alcir har lagt droghandeln bakom sig och jobbar nu i ett snabbköp i Copacabana. Han använder träningen för att fokusera bort från det som tidigare drivit honom: begäret efter snabba pengar och adrenalinkickar.


Avsnitt 2 – Emily Lima de Menezez

Emily är en helt vanlig tonåring med stort musikintresse och många kompisar. Ändå är hon ovanlig. Hon är en av få som har båda föräldrarna i livet och bor ett ordentligt hus med eget rum.


Avsnitt 1 – Jonas Cheyman Peixoto dos Santosvar

När Cheyman var liten blev han retad och hade problem i skolan. Tack vare träningen och umgänget i klubben har han nu fått bukt på sin stamning och är en av Luta Pela Paz mest lovande fribrottare.


Till toppen

"Jag vill bryta gamla mönster"

Alan är boxningstränare i Luta Pela Paz och leder också en grupp om jämställdhet och sexualkunskap. Läs hans berättelse om hur han växte upp utan sin pappa och hur han själv försöker vara en bättre förebild för sina barn.

Rädda Barnens lyckade samarbete i Brasilien

Rädda Barnen var bland de första att stötta Luta Pela Paz ekonomiskt när klubben startade år 2000. Som vanligt när vi stöttar lokala samarbetspartners arbetade långsiktigt med klubben i hopp om att bygga upp en stark verksamhet som kunde klara sig själv. Nu står Luta Pela Paz stadigt på egna ben och därför fasade vi ur vårt ekonomiska stöd under 2015.

Rio möter Rinkeby

Cheyman och Leidiane från Luta Pela Paz besökte Rädda Barnens Killforum under sitt besök i Stockholm och såg både likheter och olikheter mellan Killforum och klubben. Kvällens samtalsämnen berörde allt från mobbning till hur det är att växa upp i respektive områden.

- Här känns det nästan som att vara hemma. Här pratar man också om hur viktigt det är att unga har en stark självkänsla och är med och påverkar situationen i sitt område, säger Leidiane. Hon hoppas att killarna på Killforum kan bli inspirerade av de ungdomar man möter i Rio Stories.

- Det var spännande och lärorikt att få träffa dem från Rio. Fett tacksamma ungdomar, med allt elände som de har i Rio så fullföljer de sina drömmar, sa en av deltagarna på Killforum.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners