Hälften av barnen i Somalia lider av akut undernäring

Fawzia, 9 månader, får behandling mot undernäring på en av Rädda Barnens hälsokliniker i Somalia.

Hälften av alla barn under fem år i Somalia lider av akut undernäring. Ett av sex barn lider dessutom av den dödligaste formen. Vi gör allt vi kan för att förebygga och behandla undernäring i tid. Ditt stöd är livsviktigt!

Somalia har drabbats hårt av den värsta torkan på 40 år. Dåliga eller uteblivna skördar, stigande matpriser och konflikter som tvingar familjer på flykt har skapat en livshotande situation i landet. 

Antalet barn som beräknas lida av akut undernäring är 1,8 miljoner. Det är en ökning med 20 procent jämfört med tidigare prognoser.

Välj belopp

De personuppgifter vi får om dig används i första hand för att vi ska kunna ta emot din gåva och berätta för dig om vilka resultat som uppnåtts. Läs mer om dina rättigheter och vår behandling i den fullständiga integritetspolicyn.

Hungerkrisen värre än någonsin

Drygt en halv miljon barn lider av den dödligaste formen av undernäring. Det är en ökning med 25 procent.

– Barn dör redan av undernäring i Somalia, och situationen beräknas bli allt värre. Aldrig tidigare har hungerkrisen i Somalia, som sträcker sig över hela Afrikas horn, varit så allvarlig, säger Sebastian Derle, humanitär expert på Rädda Barnen.

– Vi behöver se krafttag – och det snabbt – för att stoppa en stundande svältkatastrof.

Vi är på plats i områden där torkan är som värst i Somalia och hjälper familjer med vattentransporter, mat och kontantstöd.

Vi är på plats i Somalia

Rädda Barnen finns på plats i länder där hungersnöden är utbredd och risken för svält stor. Vi jobbar både förbyggande och behandlar barn som redan är drabbade. 

Vi har arbetat i Somalia sedan 1951. I år har vi nått ut till mer än 24.000 personer genom kontantprogram och behandlat mer än 50.000 undernärda barn. Vi förser även mer än 25.000 hushåll med vatten.

Läs mer om våra vattentransporter i Somalia

Så stoppar vi undernäring:

  • Vi ger barnfamiljer rent vatten och basvaror som är berikade med viktiga vitaminer och mineraler.
  • Vi bygger upp och stöttar sjukvården i områden där barn bor.
  • Vi skapar rutiner för att regelbundet kontrollera att barn växer som de ska.
  • Vi utbildar lokala hälsoarbetare som kan väga och mäta barnen, ställa diagnos och ge behandling.
  • Vi driver näringskliniker där svårt undernärda barn kan få specialiserad vård.
  • Vi driver mobila vårdcentraler som kan ta sig till avlägsna platser.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi arbeta över hela värden för att förebygga och behandla undernäring i tid. Tillsammans räddar vi tusentals barns liv varje dag.