Kriget i Ukraina – så hjälper vi barnen som tvingats fly

Vi sätter upp trygga barnvänliga platser för barnen från Ukraina.

Vi är på plats och gör allt vi kan för barnen som tvingas fly – i Ukraina, vid gränserna och här hemma i Sverige. Tillsammans hjälper och skyddar vi barn i krig och katastrofer runt om i världen!

Sedan kriget bröt ut har flyganfall och raketattacker förstört skolor, sjukhus och bostäder och tusentals har dödats. Miljontals familjer har flytt från landet men många bor fortfarande kvar och försöker leva med kaoset som vardag. 

Hjälp barnen i Ukraina  – swisha en gåva

Välj belopp

De personuppgifter vi får om dig används i första hand för att vi ska kunna ta emot din gåva och berätta för dig om vilka resultat som uppnåtts. Läs mer om dina rättigheter och vår behandling i den fullständiga integritetspolicyn.

Kriget i Ukraina drabbar barnen hårdast

Alla barn från Ukraina lever i en mycket svår situation. Tusentals barn tvingas fortfarande till bunkrar, medan våldet och attackerna fortsätter. Andra lever på flykt och har svårt att få tak över huvudet och utbildning.

Vi finns på plats och vårt arbete är möjligt tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang. Vi har hittills nått 2,1 miljoner människor i Ukraina, varav över 870.000 är barn.

Rädda Barnen är på plats i Ukraina

Rädda Barnen har varit på plats i landet sedan konflikten startade 2014, för att hjälpa barn och familjer i östra Ukraina. 2022 eskalerade våldet och ett krig bröt ut. Då intensifierade vi våra insatser i Ukraina och närliggande länder. Barns trygghet och rättigheter är forsatt vår högsta prioritet. 

Vi följer noggrant situationen i landet och samarbetar med lokala partnerorganisationer och samhällsfunktioner för att nå ut med stöd. Rädda Barnen har flera kontor runtom i Ukraina.

Vi jobbar både med akuta insatser och för att hjälpa barn långsiktigt genom att: 

  • Dela ut kontantbidrag så att familjer kan köpa det allra nödvändigaste.
  • Reparera skolor som skadats under kriget.
  • Träna personal i psykologisk första hjälpen.
  • Starta tillfälliga läroplatser och digitala lärocenter.
  • Ge psykosocialt stöd till barn för att bearbeta traumatiska upplevelser.
  • Driva trygga platser där barn kan leka och bara få vara barn.
  • Utbilda om risker med minor. 

Hjälpinsatser i grannländerna

Vi finns även på plats i grannländerna Rumänien, Polen, Litauen och Moldavien dit barn och familjer flyr.

Här ger vi livsviktigt stöd i form av kontantbidrag, mat, vatten, blöjor, hygienartiklar och medicin. Vi sätter upp barnvänliga platser där barn får möjlighet till lek och andrum, och att bearbeta traumatiska händelser de varit med om. Vi skapar också trygga platser för gravida kvinnor och nyblivna mammor, där de kan vila, mata sina bebisar och få information.

Vi gör allt vi kan för att barnen som flytt kriget ska kunna fortsätta sin skolgång. Bland annat utbildar och hjälper vi lärare och delar ut skolmaterial så att både elever och pedagoger har allt de behöver. 

En liten flicka från Ukraina leker på en av våra trygga barnvänliga platser i Malmö. Här får hon andrum i en miljö fri från våld och oro. Hon får vara barn för en stund.

Vi ger barn ett tryggt mottagande i Sverige

Rädda Barnen finns på plats i nästan hela Sverige med anställda och volontärer och vi arbetar alltid för att möta akuta behov samtidigt som vi skapar strukturer för långsiktigt arbete med barns trygghet och säkerhet som högsta prioritet.

Läs mer om våra insatser för familjer som flytt till Sverige

Därför är våra barnvänliga platser så viktiga

Rädda Barnen bygger upp barnvänliga platser där behoven är som störst i världen, exempelvis för barn som flytt Ukraina. Men varför är dessa platser så viktiga? Och på vilket sätt är leksaker bra för barns återhämtning? Vår psykolog Hanna Thermaenius förklarar.

När leken läker – därför är våra barnvänliga platser så viktiga

Konflikten i Ukraina har pågått sedan 2014

Redan innan våldet eskalerade hade barnen i östra Ukraina levt med psykisk stress i åtta år, tusentals under hela sin uppväxt. De har upplevt våld och tvingats lämna sina hem. Många har varit oroliga och haft svårt att sova. 

Sedan 2014 har hundratusentals barn varit i behov av humanitärt stöd. Många familjer som flytt har inte kunnat återvända till sina hem och barnen har haft begränsad tillgång till skola och sjukvård. 

Var med oss i varenda krig och katastrof

Bli månadsgivare så är du med oss varje dag och skapar en trygg framtid för barnen – i Ukraina och runt om i världen. Tack vare ditt regelbundna stöd kan vi agera snabbt varje gång barn är i fara. Tillsammans räddar vi barns liv.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare