Cykloner tvingar 11-åriga Sarah att fly

I mars 2023 dånade cyklonen Freddy in över de södra delarna av Malawi. Barn och familjer kunde omöjligt skydda sig när den tropiska stormen ödelade hela samhällen i sin framfart. Men det här var inte första gången en cyklon skulle kosta liv. Och det är långt ifrån den sista.

Över hela världen påverkar klimatförändringarna barns chanser till att överleva och växa upp i trygghet. I södra Afrika gör extrema och återkommande väderfenomen att miljontals människor får kämpa för att klara dagen. 

Var med och skydda barnen!

Bli månadsgivare

Orsakade enorm förödelse

Cyklonen Freddy varade ovanligt länge och rörde sig i en märklig, jojoliknande bana. In över fastlandet, ut igen mot Moçambique-kanalen, för att sedan komma tillbaka med ännu större kraft.

Den orsakade enorm förödelse. Drygt 350.000 människor tvingades fly från sina hem och fick se hela sina liv svepas bort i vattenmassorna. Ihållande regn och jordskred gjorde att familjer isolerades där de befann sig och desperat fick vänta på hjälp. Många barn förlorade båda sina föräldrar och fick själva göra sitt bästa för att söka skydd.

I naturkatastrofer är ofta flickor extra utsatta och löper ännu högre risk för våld, exploatering och övergrepp.

Barn och familjer i Malawi är hårt drabbade av extremväder. Cyklonen Freddy orsakade enorm förödelse.

Sarah fick fly redan 2022

Någon som vet alltför väl vilket lidande en cyklon kan orsaka är 11-åriga Sarah. För ett år sedan vaknade hon och hennes familj upp av att vatten forsade in i huset. De visste att devar tvungna att fly och att tiden var knapp. Varken djuren eller några saker gick att rädda. Det enda Sarah, hennes föräldrar och syskon fick med sig i natten var två kastruller, tre tallrikar och kläderna
de bar på kroppen.

Familjen lyckades ta sig ner till bryggorna där de hittade en kanot. I den färdades de längs med Shire-floden, över vad som nyss hade varit deras och grannarnas åkermarker, ända tills de nådde högre terräng. Där kunde de äntligen andas ut.

Nu upprepar sig historien

Efter den där mardrömsnatten kom Sarah med sina föräldrar och syskon till ett flyktingläger. Där försökte de skapa sig ett så normalt liv som möjligt. På vår mobila hälsoklinik kunde familjen få den vård de behövde. Sarah gick i skolan och var en flitig elev. Men inte en dag passerade utan att hon längtade hem. Tillbaka till huset, och till de vackra vita blommorna som växte på baksidan.

Fyra månader senare blev det som Sarah hoppats. Tillsammans med sina föräldrar och syskon lämnade hon lägret och återvände hem. Men det dröjde inte länge förrän familjens liv rycktes upp med rötterna igen. Cyklonen Freddy tvingade dem tillbaka till lägret.

Daisy är en av Rädda Barnens rådgivare inom barns rätt till trygghet och skydd. Hon har varit ett viktigt stöd för Sarah.

Vi fortsätter att finnas där för Sarah

Att behöva fly från sitt hem satte djupa spår hos Sarah, redan för ett år sedan. Eftersom hon inte visste hur hon skulle hantera rädslan hon bar på såg vi till att ge Sarah psykosocialt stöd. Både i grupp och i enskilda samtal med Daisy, en av Rädda Barnens barnskyddsrådgivare.

Samtalen hjälpte Sarah att förstå vad hon hade varit med om och i berättelser och sånger kunde hon dela sina upplevelser med andra. Nu har Sarah tvingats återuppleva traumat på nytt. Men lyckligtvis står familjen och Daisy vid hennes sida, för att hjälpa Sarah igenom även detta.

Framtiden börjar med barnen

Trots de enorma svårigheter som finns i Malawi lever hoppet om en ljusare framtid. Och i arbetet framåt är barnens röster viktigast. Det blev särskilt tydligt i oktober 2022 när vi tillsammans med våra partnerorganisationer anordnade ett nationellt toppmöte om klimatfrågor.

Mötet inleddes av Malawis president och på plats under de två dagarna fanns 300 barn som fick prata om hur unga ska få komma till tals i beslutsprocesser. Deras åsikter och rekommendationer blev sedan en del av Malawis nationella ståndpunkter inför FN:s stora klimatkonferens, COP27, samma år. De bidrog också till vidareutvecklingen av landets policys och strategier för klimatförändringar.

Trots enorma svårigheter lever hoppet om en ljusare framtid för barnen i Malawi.

Så hjälper vi barnen efter cyklonen Freddy

Vi finns på plats i flera distrikt i Malawi och arbetar dygnet runt för familjerna som drabbats, till exempel genom att:

  • Dela ut kläder, mat, filtar, tvålar, köksutrustning och klorin för att rena vatten med.
  • Erbjuda psykologisk första hjälpen och psykosocialt stöd för barn som är traumatiserade. 
  • Driva mobila hälsokliniker i lägren. 
  • Bidra till insatser mot kolera. 
  • Driva tillfälliga skolor och lärocenter så att barn kan fortsätta sin utbildning. 
  • Skapa trygga platser där barn får vara barn och har tillgång till leksaker och mat.

Tillsammans kan vi göra ännu mer!

Varje år tvingas miljontals barn lämna sina hem på grund av klimatrelaterade orsaker. Allt de får med sig är rädsla, oro och en värkande längtan efter att kunna återvända. Vi är glada över att ha kunnat ge Sarah det stöd hon behöver, men det finns så många i hennes situation som också behöver hjälp. Din gåva gör skillnad!

Var med och skydda barnen!

Bli månadsgivare