Om heder

Här kan du läsa om hedersrelaterat våld och förtryck och om dina rättigheter.

Bestämmer din familj eller släkt vad du ska ha på dig, vem du får umgås med, vilka ämnen i skolan du får delta i eller vem du ska gifta dig med? Får du inte leva som du vill? Blir du övervakad av en släkting? Bestraffas du om du bryter mot familjens regler? 

Den som utsätts för någon av dessa saker kan vara utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck. Hedersrelaterat våld och förtryck kan se olika ut, det kan röra sig om olika regler och bestraffningar.

Har du frågor eller vill prata om hedersrelaterat våld och förtryck? Hör av dig till vår stödchatt!

Här kan du läsa mer om stödchatten

Om chatten

Dina rättigheter som barn och ung

Det spelar inte roll vad våldet och kränkningarna beror på, det finns aldrig något försvar när barn och ungas rättigheter kränks. Ett liv fritt från våld och förtryck är en rättighet. Det viktiga är inte vad vi kallar det, utan att du som ung har rätt till ett liv utan våld och förtryck och att du har rätt att skapa ditt eget liv och framtid.

Läs mer om vilka rättigheter du har som barn och ung

Ibland kan det bli så att man undrar om det är mig det är fel på – om hela släkten tycker såhär, så kanske de har rätt. Kan det verkligen var 40-50 personer som har fel.

Det är inte ditt fel

Det är inte dig det är fel på, felet är hos släkten som håller ihop och följer traditioner och regler som går emot dina mänskliga rättigheter. Kontrollen av tjejers oskuld (att man inte har haft samlag) är viktig i hedersstyrda grupper och familjen och släktens heder anses beroende av tjejer och kvinnors sexuella beteenden. Det räcker ofta med att det uppstår ett rykte om att en tjej eller kille har gjort något för att familjens heder ska skadas och det spelar ingen roll om det verkligen har hänt.

Detta kan ofta leda till bestraffning. För att se till att tjejerna och kvinnorna, men också killarna, har ett gott rykte så kontrolleras de av andra i familjen eller släkten. Det kan vara både kontroll i vardagen med begränsningar av vad tjejerna har på sig för kläder och vilka vänner de umgås med och kontroll och begränsningar i större frågor så som val av utbildning och giftermål.

Olika typer av bestraffingar

Man brukar säga att det är ett kollektivt våld. Det betyder att det kan vara flera gärningsmän, till exempel de som slår någon eller de som vet om att hot och våld förekommer men inte gör något åt det. Det finns regler för hur man ska bete sig och om de reglerna inte följs kan det innebära olika typer av bestraffning. Det kan till exempel vara:

  • Att man inte får ha sin mobiltelefon
  • Att man får utegångsförbud
  • Att man blir slagen
  • Att familjen bestämmer om att man får ha ett förhållande med den man är kär i
  • Att man blir gift mot sin vilja
  • Att man inte får klä sig hur man vill
  • Att man inte får umgås med sina vänner