Testamentesgåva – fem bra anledningar att ge

Sex av tio svenskar skänker pengar regelbundet, men bara sex procent har tagit med en eller flera organisationer i sitt testamente. Därför har vi samlat några bra anledningar till att skänka pengar till välgörenhet via ditt testamente.

Många människor skulle vilja skänka mer pengar till välgörenhet om de hade ekonomisk möjlighet. När hjärtat är större än plånboken ger många istället av sin tid. Ibland är det tvärtom – man skänker pengar för att man inte har tid att engagera sig. Ofta skänker man olika mycket under olika perioder och skulle gärna ge mer om man kunde. 

1. Att skänka en gåva via sitt testamente är ett smart sätt att ge mer i framtiden än vad man kan idag.

Har du plats för några extra barn i ditt testemente? Att ställa den enkla frågan kan hjälpa oss att rädda några fler barns liv. Självklart ska du tänka på din familj i ditt testamente, men kanske räcker ditt arv till fler barn.

Knappt en av tio säger spontant att de känner till möjligheten att skänka pengar via testamente, men över hälften av alla som får frågan säger att de gärna skulle vilja avsätta en del av sitt arv till de ändamål de känner varmt för. Kanske känner du en av dem. Kanske är du en av dem?

2. Testamentesgåvor är en viktig del i vårt arbete för att göra världen bättre för barn

De testamentsgåvor som Rädda Barnen får varje år, är en jätteviktig del i vårt arbete med att skapa hållbara förändringar för barn. Gåvorna ger oss möjlighet att planera långsiktiga insatser på ett helt annat sätt än pengar som är öronmärkta till särskilda ändamål, som katastrofhjälp.

3. Man behöver inte vara rik – alla kan ge lite 

Många tror att man behöver vara rik för att en testamentsgåva ska göra någon skillnad. Så är det inte. Det är precis som med alla andra gåvor att många bäckar små blir till stora möjligheter. Många tänker också att de inte behöver skriva testamente, för att de vill att deras barn ska ärva allt som blir kvar.

Vi tycker att man först och främst ska tänka på sina nära och kära, men att man dessutom kan överväga möjligheten att via ett testamente avsätta en liten del även till andra saker man bryr sig om. Man kan till exempel skriva ett en procent av ens tillgångar ska gå till Rädda Barnen. Det gör ingen betydande skillnad för de egna barnen, men stor skillnad för barn som har det svårt runt om i världen.

4. I dag är en bra dag att se till att det blir som du vill

Det är aldrig för tidigt att skriva testamente, men en dag är det för sent. Det viktigaste är inte hur mycket du eller någon annan ger. Det viktigaste är att det blir som du vill. Du kan faktiskt skriva ett enkelt testamente helt själv, bara det uppfyller formkraven. 

Om du vill skriva ett testamente till förmån för Rädda Barnen hittar du en handledning och mallar här.

5. Du kan ändra ditt testamente när som helst

Ditt testemente är en levande handling. Du kan skriva om ditt testamente hur många gånger som helst. Skriv ditt första idag – du kan alltid skriva om det imorgon. Även om du behöver tänka igenom testamentet både en och två gånger, är det bättre att skriva det nu och sen ändra det allt eftersom, än att vänta med att skriva tills du vet exakt hur du vill ha det. Annars riskerar du att det inte blir gjort.