Barnen i Afghanistan har aldrig upplevt fred

10-månader Basmina i Afghanistan

Kriget i Afghanistan har pågått i 18 år och de barn som lever i landet har aldrig upplevt något annat än krig. Sedan striderna inleddes den 7 oktober 2001 har ungefär 20 miljoner barn vaknat varje morgon med en rädsla för bomber och skjutningar. Var med oss och skydda barnen!

Livet för barnen i Afghanistan är extremt farligt. De riskerar att dödas, skadas och att utsättas för sexuella övergrepp. En del rekryteras som barnsoldater. Andra tvingas ta farliga arbeten för att bidra till familjens överlevnad.

Många flickor gifts bort och blir mammor, trots att de själva bara är barn. Och även om dödligheten för gravida har minskat så är det fortfarande en av 250 kvinnor som dör i samband med graviditeten. Vi arbetar hårt för att hjälpa barnen i Afghanistan, men vi behöver din hjälp för att göra ännu mer.

Var med oss varje dag och hjälp barn i katastrofer!

Bli månadsgivare

Ständig skräck för bomber och skjutningar

– Föreställ dig att du fyller 18 i år och att du aldrig har upplevt något annat än krig under hela din uppväxt, under alla de år som är så viktiga för att forma dig som människa, säger Onno van Manen som är chef för Rädda barnen i Afghanistan.

Livet i Afghanistan innebär en ständig skräck för bomber och skjutningar. Många av barnen går inte i skolan, eftersom det är för farligt. Och de som går dit tvingas oroa sig för om föräldrarna och syskonen där hemma är vid liv efter skoldagens slut. Enbart i augusti dödades ungefär 74 människor varje dag.

Vi skyddar barnen

Vi finns på plats för att hjälpa och skydda barnen i Afghanistan. Våra barnmorskor, läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal arbetar hårt för att rädda barns liv och skydda gravida. Vi har stort fokus på undernäring, driver näringscenter och utbildar lokala hälsoarbetare för att de ska hitta de barn som behöver behandling. Vi hjälper också barnen att bearbeta de trauman de har varit med om.

13-åriga Razia från Afghanistan sitter ned med skolmaterial i knät
13-åriga Razia har fått möjlighet att gå i skolan, tack vare Rädda Barnens skolprogram. – Andra flickor i mitt område är gifta och har fått barn, men jag kommer inte att gifta mig. Jag vill fortsätta att gå i skolan.

Utbildning för en ljusare framtid

Alla barn har rätt att gå i skolan och för barn i krig är det särskilt viktigt med rutiner, kompisar och trygga vuxna. Rädda Barnen samarbetar med regeringen, och även med andra organisationer i landet, för att fler barn ska få möjlighet att lära och utvecklas. Vi ger flickor en chans att gå i skolan och de barn som har tvingats sluta skolan får möjlighet att komma ikapp med sådant som de missat.

Det här gör vi i Afghanistan

  • Bidrar med sjukvård och utbildar vårdpersonal.
  • Hjälper barn som utsatts för våld och övergrepp.
  • Behandlar undernärda barn.
  • Ser till att barn kan gå i skolan.
  • Ger ekonomiskt bidrag till de mest utsatta familjerna.
  • Levererar mat och andra förnödenheter till familjer på flykt.
  • Samarbetar med regering och organisationer för att förbättra situationen för barnen.

 

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare