Barnen i Afghanistan behöver oss mer än någonsin

Situationen i Afghanistan blir allt mer desperat. Flera miljoner barn behöver akut hjälp för att överleva. Barnen saknar mat, sjukvård och skydd mot vinterkylan. Vi finns på plats och behöver din hjälp!

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Ge en gåva nu

Barnen i Afghanistan är hårt drabbade efter flera decennier med krig. De har växt upp med rädsla och lidande. Och sedan konflikten eskalerade i somras har situationen blivit allt värre. Hundratusentals barn har tvingats fly från sina hem, landet är nära en ekonomisk kollaps och 18 miljoner människor behöver nödhjälp för att överleva. Din hjälp är livsviktig! 

Barn riskerar att frysa ihjäl i vinter

Situationen blir ännu värre nu när vinterkylan kommer med temperaturer så låga som minus 12 grader i flera regioner. Bränslepriserna har skenat iväg och många fryser om nattent. Små barn som sover ute i iskalla tält och tillfälliga skydd har inte en chans. Det är bara en tidsfråga innan de dör av lunginflamation eller fryser ihjäl. Förutom mat och medicin behöver familjerna filtar, varma kläder, vinterskor och bränsle. Vi måste hjälpas åt att rädda barns liv!

Varje dag träffar våra sjukvårdsteam utmattade små barn som är allvarligt undernärda, eftersom de inte får tillräckligt med mat.

5 miljoner barn hotas av en svältkatastrof

Samtidigt står landet inför den värsta matkrisen någonsin. På grund av krig, pandemi och torka har matpriserna ökat med 55 procent under det senaste året och många föräldrar har inte längre råd att försörja sin familj. De har tvingats sälja sina ägodelar, skära ner på måltiderna eller skicka ut sina barn för att arbeta för att kunna köpa mat för dagen. Hälften av alla barn under fem år är akut undernärda och över fem miljoner barn i landet hotas nu av en svältkatastrof. 

Exempel på vad dina pengar räcker till:

 •  1 222 kronor räcker så att en familj får tält, köksutrustning, filtar och varma kläder för att överleva vintern.
 • 305 kronor räcker till näringsrik mat i två veckor till en familj på sex personer.
 • 250 kronor räcker till vinterjackor och varma skor till fem barn.
 • 215 kronor räcker till hygienartiklar för en familj.

Det här gör Rädda Barnen i Afghanistan

Vi har varit på plats i Afghanistan sedan 1976 för att hjälpa barn och deras familjer och vi kommer att stanna hos barnen så länge de behöver oss. Deras trygghet och rättigheter är alltid vår högsta prioritet. Just nu fokuserar vi på att skydda de mest utsatta barnen och rädda liv:

 • medicin och behandling till akut undernärda barn
 • sjukvård till gravida, nyblivna mammor och bebisar
 • filtar, varma kläder, skor, och kaminer som skydd mot vinterkylan
 • psykosocialt stöd till barn som haft hemska upplevelser
 • dricksvatten och hygienartiklar till barnfamiljer
 • tillfälliga skolor för barn på flykt
 • ekonomiskt stöd till barnfamiljer så att de kan skaffa mat och bränsle

Var med oss varje dag i Afghanistan!

Barnen i Afghanistan kommer att behöva oss under lång tid framöver. Bli månadsgivare så är du med oss varje dag och skapar en trygg framtid för barnen – i Afghanistan och runt om i världen. Tack vare ditt regelbundna stöd kan vi agera snabbt varje gång barn är i fara. Tillsammans räddar vi barns liv.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare