Läsning, lek och sång ger barnen hopp om framtiden

”Pagi, Pagi” God morgon!” Det är dags för en ny dag för barnen i vår skola och förskola på ön Sumba i östra Indonesien. Under två år har vi drivit utbildningsprogram här, med fokus på att förbereda förskolebarn inför skolan och att öka kvaliteten på utbildningen för de äldre barnen.

Området är fattigt, men barnen vill verkligen lära sig och kämpar hårt för att kunna förändra sin framtid.

“Ma-ta-ha-ri. Sin-ga. Pi-sang.” Sol. Lejon. Banan. Klockan är halv tio på för tisdagsförmiddagen och det är läsdags i våra utbildningslokaler på ön. Lita, 5 år, ljudar sig noggrant igenom varje stavelse av orden sin läsebok. 

Alla barn ska ha samma chans att lyckas i skolan

Hälften av världens alla 3-6-åringar står idag helt utan förskola och en chans att förbereda sig inför skolstarten. Barnen som kommer direkt till skolan utan några grundkunskaper får väldigt svårt att hänga med i undervisningen. Vi är övertygade att det går att ändra på.

Är du inte redan månadsgivare, kan du snabbt och enkelt bli det här.

Bli månadsgivare

Varje vardag under terminen samlas Lita och dussintals andra förskolebarn i det lilla skolhusen. Förmiddagarna är fyllda av läsning, sång och lekar – tillsammans med roliga aktiviteter som hjälper till att bygga grunden de behöver inför första klass. 

– Jag gillar att leka och läsa med min bästa vän Oci, berättar Lita med armarna om sin bästis. Jag gillar lärarna här. Min favoritsång handlar om mammor och hur mycket vi älskar dem. 

Utbildning är vägen mot ett bättre liv

Litas mamma Marini hoppas att förskolan blir det första steget mot en högskoleutbildning och ett bättre liv som vuxen för hennes dotter. 

– Jag var tvungen att sluta skolan i gymnasiet, eftersom mina föräldrar inte hade råd att betala skolavgiften. Min högsta önskan är att mina barn får ett bättre liv än jag. Här utvecklas min dotter och kan leka och läsa, säger hon. 

Välutbildade lärare och undervisning av bra kvalitet

Och Lita har välutbildade lärare. Vi utbildar alla öns lärare så att de kan hålla i lektioner med bra kvalitet där barnen utmanas, utvecklas och får bra stöd. 

– Rädda Barnens förskoleprogram ger barnen alla kunskaper de behöver för att kunna hänga med i skolan. Jag brinner för de här barnen, jag vill ge dem de bästa förutsättningarna för att växa och utvecklas, säger barnens lärare Yoanna.

Ger familjer hopp om framtiden

Lärarna jobbar för att föräldrarna ska förstå att det finns hopp om framtiden, att barnen kan bli det de vill.

– Det är väldigt viktigt att flickor utbildar sig. De kan inte vara beroende av män. Vi måste vara starka och kunna ta hand om oss själva, mamma Marini.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi fortsätta vårt långsiktiga arbete och åstadkomma hållbara förändringar för barn över hela världen.