Stopp! Min kropp! - på nätet

Sommarlov innebär ofta massa lek och skoj – och kanske lite extra skärmtid. I Rädda Barnens material Stopp! Min kropp! – på nätet, kan barn själva lära sig mer om vad som är okej och inte okej.

Nätet är för många barn och vuxna en rolig, spännande och lärorik plats. Det är en plats med möjlighet till gemenskap och vänskap, men även en plats där barn kan utsättas för risker och faror. Vi på Rädda Barnen tänker att det är viktigt att vuxna är närvarande och stöttande för att öka barns trygghet på nätet. Vi vuxna behöver prata med barn om både nätets goda och dåliga sidor. 

Här kan du hitta material att dela med barn som du möter. Titta på filmen och ladda ned quizzen för att prata om vad som är okej och inte okej!

Om jag lägger upp en bild på nätet och sen tar bort den, är den borta då?

En quiz för att surfa tryggt

Spela en Kahoot-quiz med barn om att vara trygg på nätet. Den innehåller frågor om vad som är okej och inte okej. Det finns även facit med lite tips på vad man kan göra och hur man ska tänka när man hänger på nätet.

Till Kahoot

Quizzen finns även att ladda ned som PDF: Simma lugnt och surfa tryggt

Sommarbrev till skol- och fritidspersonal

Här kan du läsa vårt sommarbrev till skol- och fritidspersonal. Sprid gärna vidare till skolor i din närhet!

Läs sommarbrevet

Vuxentips

Det är viktigt att barn vet att de kan att prata med vuxna i sin närhet om nätet. Här är några saker att tänka på:

  • Prata med barn om både roliga saker och risker på nätet.
  • Var delaktig i barns liv på nätet – ställ frågor, testa barns spel och appar.
  • Uppmuntra barn att komma till dig om något jobbigt händer på nätet.
  • Undvik att hota eller straffa med att ta bort dator, mobil, spel eller app. Då minskar sannolikheten att barn berättar.

 

Om ett barn berättar

Ett viktigt syfte med Stopp! Min kropp! är att göra dessa ämnen pratbara. Att barnen vågar och vill dela sina tankar och jobbiga känslor med vuxna de litar på. Detta innebär ibland att barn berättar om olika erfarenheter av utsatthet. Här finns tips på hur du kan hantera det, eller om du känner oro för ett barn.

Läs mer här

Digifritids - en trygg och roliga plats på nätet!

Rädda Barnen och Generation Pep har tillsammans startat ett digitalt fritids – en plats där barn förutom skojigheter kan få råd och tips om hur de exempelvis är trygga online, och tips om hur de kan hantera sin oro. Digifritids.se är en hemsida där barn från 6 till 12 år kan hänga för att leka, ha kul och lära sig nya saker – men också en plats där de kan mötas i sin oro och få lotsning till trygga vuxna. Läs mer här om Digifritids, eller besök sajten direkt!

Besök Digifritids.se

På Digifritids kan barn t ex lära sig dansa som Pidde P, lära sig mer om sina rättigheter, se på film och spela spel.

Till Digifritids