"IS förbjöd oss att gå till skolan"

11-åriga Mai bor i ett tältläger i norra Syrien där hon får stöd på Rädda Barnens trygga barnvänliga plats.

11-åriga Mai är ett av alla de miljontals barn i Syrien som har tvingats lämna sina hem och skolor. Hon har sett saker som inga barn någonsin ska behöva uppleva och får nu lite andrum på vår trygga barnvänliga plats. Läs hennes berättelse!

"Jag heter Mai. Jag har bott i ett tältläger i nordöstra Syrien i ett och ett halvt år nu. När jag gick i första klass blev jag och min familj tvungna att lämna vårt hem på grund av kriget. Vi flyttade till en by i Raqqa där vi trodde vi skulle vara säkra, men livet var inte lätt. Väpnade grupper tog kontroll över affärer och bagerier och vi kunde inte köpa något bröd, så vi var ofta hungriga.

"Jag gömde mig bakom mamma"

När IS kom till staden började de skjuta inne i husen och tvingade familjer att lämna sina hem, så att de skulle kunna flytta in istället. De brände vårt hem till marken för att tvinga oss ut. De förbjöd oss att gå till skolan och vi fick inte lära oss någonting alls. Och de höjde priset på grönsaker, så vi blev alla hungriga.

Om IS såg en kvinna som pratade med en man så stenade de henne, och de halshögg fångar framför ögonen på deras familjer. Jag tittade bort när de dödade folk, jag gömde mig bakom mamma.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare

"IS tog min bror, vi vet inte var han är"

För fyra år sen när min bror var 17 år blev han tillfångatagen av IS. Vi vet fortfarande inte var han är eller om han är okej. Då var jag fortfarande liten och förstod inte riktigt, men för mina föräldrar var det jättesvårt. Min mamma visste inte vad hon skulle ta sig till; min bror var den viktigaste försörjaren i familjen. Efter att han fördes bort blev vi förflyttade till det här lägret.

Det var väldigt svårt för mig att lämna mitt hem och jag kände mig ofta ledsen för min mamma och pappa. Min pappa var sjuk när IS flyttade på oss, och min mamma ropade hela tiden efter min bror och orkade inte gå så länge. När vi kom fram till lägret, snavade hon över ett tältrep och skadade benet så att hon inte kunde gå under en tid. Den allra värsta var att lämna min bror bakom oss i ett IS-fängelse.

"På Rädda Barnens barnvänliga plats glömmer jag kriget"

Jag känner mig glad nu, men om min bror var med oss skulle jag bli lyckligare. Jag tycker om att komma till Rädda Barnens barnvänliga plats i lägret, eftersom våra bekymmer försvinner här. Lärarna leker med oss och är mycket snälla. De känns som föräldrar!

Det är en trygg plats som hjälper oss att glömma kriget, bomberna och IS. Jag får hjälp att glömma de svarta kläderna som de tvingade oss att bära – vi är alldeles för unga att vara klädda i svart! Och jag får hjälp att glömma att de förde bort min far och bror för att prygla dem.

Mai ritar på Rädda Barnens trygga barnvänliga plats i Syrien.

Jag älskar att leka med mina vänner på den barnvänliga platsen. Jag tycker om mina lärare och jag försöker vara lika bra mot dem som om jag var deras egen dotter. Jag gillar allra mest att rita och jag brukar rita SvampBob och Fyrkant. När vi hänger upp mina teckningar känner jag mig så glad och stolt över att få ha en egen utställning!

"Jag vill lära mig läsa och skriva"

Jag hoppas att alla människor som flytt snart kan komma tillbaka till Syrien och att ingenting mer ska förstöras här. Jag önskar att vi alla ska kunna leva i fred och älska varandra. Jag hoppas att vi i framtiden ska kunna bo i våra gamla städer och att livet ska vara lika bra som det brukade vara förr – eller ännu bättre! Om vi ​​bodde i vårt gamla hus, skulle det inte bli översvämning som det blir i vårt tält varje gång det regnar. 

Jag längtar efter att gå till skolan igen och studera med mina syskon, så att vi äntligen får lära oss att läsa och skriva. I framtiden vill jag vara bildlärare eller konstnär som min pappa."

Det är du som gör det möjligt!

Om barnen i Syrien ska ha en chans till en självständig framtid, måste vi agera nu. Och vi behöver din hjälp! Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi hjälpa och skydda barn i krig och katastrofer. Tillsammans ger vi fler barn en tryggare barndom. 

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare