Tusentals barn på flykt i nordöstra Syrien – igen!

Flicka från Syrien håller upp handen

När du läser det här flyr tiotusentals barn och familjer från nya våldsamma attacker i nordöstra Syrien. En stor katastrof hotar och vi trappar upp våra insatser. Vi behöver din hjälp nu för att rädda barns liv!

Barnen tvingas återigen fly för sina liv. De första dödsfallen har redan rapporterats. Över 215.000 människor beräknas vara på flykt och det är svårt att hitta skydd i de redan överfulla flyktinglägren. Många har inte hunnit få med sig kläder, mat och id-handlingar. Nu när vintern är på väg kan situationen snabbt bli livsfarlig för barnen. 

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare

Eller swisha till 900 6008 och märk gåvan FRAMTID.

154 kronor kan ge två barn på flykt varsin filt, vattenreningstabletter, tvål, vattendunkar och mat som räcker i en vecka.

– Jag önskar att jag kunde flytta tillbaka hem och börja skolan igen, säger 11-åriga Beisan som har tvingats fly fyra gånger med sin familj. Efter de nya attackerna i nordöstra Syrien har de sökt skydd i en skola.

Vad gör Rädda Barnen för barnen på flykt i nordöstra Syrien? 

Rädda Barnen är på plats i nordöstra Syrien och arbetar i två flyktingläger i Roj och Al Hol. Här hjälper vi barnen med bland annat tak över huvudet, mat och annan akuthjälp. Vår högsta prioritet nu är att se till att barnen skyddas och får den akuthjälp de behöver.

Våra team på plats arbetar dygnet runt och vi förbereder just nu för att trappa upp våra insatser för att möta det stora behovet av katastrofhjälp. Läs mer om vad vi gör på plats.

En mardröm för föräldrar och barn på flykt

Föräldrar som tvingats lämna sina hem i all hast kan inte tänka på annat just nu än att sätta sina barn i säkerhet. De söker skydd hos släktingar, vänner och bekanta – i skolor och andra offentliga bygnader. Men tusentals saknar fortfarande tak över huvudet. Många av barnen i de här områdena har redan tvingats fly från sina hem och flyttat många gånger om mellan olika städer, läger och tält. 

I staden Al Hasakeh har över 4.000 människor flyttat in 24 skolor som fungerar som tillfälliga läger. På bilden tas nyanlända emot och registreras.

Fler exempel på hur vi hjälper barnen i Syrien

HÄLSO- OCH SJUKVÅRD: I nordvästra Syrien erbjuder vi, framför allt barn och kvinnor, gratis hälso- och sjukvård. Varje månad besöker ungefär 20 000 kvinnor och barn våra vårdcentraler och förlossnings- och mödravårdsavdelningar.

TRYGGHET: Våra barnvänliga platser är inte bara en trygg plats att lära och leka på, här kan barn få livsviktigt psykosocialt stöd för att klara av traumat det innebär att växa upp i krig. Vi ger särskilt stöd till ensamma barn, återförenar splittrade familjer och  hittar tillfälliga trygga fosterfamiljer.

MAT OCH NÄRING: Vi delar ut akuta matransoner och matkuponger till de barnfamiljer som behöver det mest. Mat är dyrt och många familjer försöker överleva på ett mål mat om dagen. Akut undernärda barn får behandling.

TILLFÄLLIGA SKOLOR: Vi stöttar 125 skolor inne i Syrien. Vi hjälper till att bygga upp förstörda och sönderbombade skolor. Vi delar ut skolväskor, skoluniformer och skolmaterial för att barnen ska kunna fortsätta sin utbildning.

Vi använder din gåva där behoven i världen är som störst och där våra experter bedömer att pengarna gör mest nytta för barnen. Ju mer pengar vi får in, desto mer kan vi göra för barnen i Syrien och andra barn som har det tufft runt om i världen.

Tillsammans kan vi rädda barns liv.

Var med och skydda barn i krig och katastrofer!

Bli månadsgivare