Äntligen hos mamma igen – efter fem år i IS-territorium

Rashas familj återförenas

Vad är det längsta du har varit ifrån dina barn? Mamma Rasha från Aleppo i Syrien har varit ifrån sina pojkar, 11-åriga Yousef och 9-åriga Mohammed i ofattbara fem år. Lyckligtvis kunde vi återförena familjen. Men många barn i Syrien behöver fortfarande hjälp att hitta sina föräldrar. Hjälp oss återförena fler barnfamiljer.

Rasha kommer aldrig att glömma den dagen. Hon hade varit borta i en vecka för att gå på sin brors begravning – och när hon kom hem igen, möttes hon av ett tomt hus. Hennes våldsamma man hade tagit med sig barnen till terrororganisationen IS. Då var sönerna bara sex och fyra år gamla.

– Leksakerna låg kvar på golvet, men pojkarna var borta, berättar Rasha.

Hjälp oss återförena fler barnfamiljer.

Bli månadsgivare nu!

Veckorna innan hade Rashas man krävt att familjen skulle lämnade sitt hem i Aleppo för att resa till ett IS-territorium, men Rasha hade vägrat. Hon trodde aldrig att han skulle åka ensam och ta barnen.

I fem år levde hon i ovisshet. Hon visste inte var de var, eller ens om de levde.

– Jag tänkte på barnen hela tiden. Varje gång jag hörde ett barn ropa efter sin mamma grät jag. Men jag kände på mig att jag skulle få se dem igen.

Vi återförenar barn med sina föräldrar

När barnens pappa dog av en infektion från en skada, hjälpte några okända personer pojkarna att fly från IS. I januari 2019 hamnade pojkarna i ett flyktingläger i nordöstra Syrien. Här tog vårt team hand om pojkarna i en av våra säkra dygnet-runt-öppna center, där barn utan föräldrar får bo, sova och äta samtidigt som vi letar efter anhöriga. 

Tillslut lyckades vi hitta mamma Rasha genom sociala medier och ordnade så att hon kunde komma och hämta sina barn. 

– Jag var så glad när de berättade att de hade hittat min mamma. Allt jag vill är att åka hem med mamma och morfar. Jag längtar efter att bli en familj igen, berättar 11-åriga Yousef.

Första samtalet till mamma efter fem år
Första samtalet till mamma efter fem år ifrån varandra.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang kan vi hjälpa barn som kommit bort från sina föräldrar i Syrien och i andra krigsområden. Hjälp oss fortsätta vårt arbete för att återförena fler barnfamiljer.  

Hjälp oss återförena fler barnfamiljer.

Bli månadsgivare nu!