Lilla Ruba hittades i ruinerna efter ett bombanfall

Efter en bombattack i Idlib i Syrien hittade Omar en nyfödd flicka i ruinerna av ett bostadshus. Ingen visste vem hon var och ingen anhörig gav sig till känna. Omar tog hand om den lilla flickan och gav henne namnet Ruba.

För tre år sedan när Omar var på väg hem från jobbet blev han vittne till ett bombanfall över ett bostadsområde i Idlib. Ett av husen totalförstördes och Omar som befann sig i närheten rusade dit för att se om han kunde hitta överlevande bland ruinerna. Han och några andra frivilliga letade i timmar. De flesta han hittade var avlidna men han lyckades även gräva fram några svårt skadade. Precis när han var på väg att ge upp letandet hörde han ett svagt jämmer.

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare

Gnyende spädbarn

– Vi försökte lokalisera ljudet. Där, under allt bråte, låg ett litet spädbarn och gnydde. Det var en nyfödd flicka. Hon hade klarat sig mirakulöst och kunde andas tack vare en liten luftficka, minns Omar.

Omar berättar att flickan var ledsen och frös så han tog av sig sin tröja och lindade den runt henne.

– Jag frågade alla som fanns där efter flickans föräldrar men ingen kände till dem.

Omar beslöt att ta hem spädbarnet till sin egen familj. Väl hemma värmde hans fru vatten och badade den lilla flickan så att hon skulle få upp sin kroppstemperatur.

– Eftersom ingen visste hennes namn kallade vi henne för ”Ruba”.

Ruba med pappa Omar och sina syskon utanför deras hus i Syrien.

Efterlyste familjen

Dagen därpå tog Omar kontakt med vårt lokalkontor. Vi  hjälpte honom att efterlysa flickans föräldrar i sociala medier och i tidningar. Vi kontaktade även myndigheter, men ingen hörde av sig.

Vi bidrog också ekonomiskt så att  Ruba kunde stanna kvar hos Omar och hans familj medan vi letade efter hennes anhöriga. Men tiden gick och vi lyckades inte hitta någon som saknade den lilla flickan.

En i familjen

Det har nu gått tre år sedan Ruba flyttade in till Omar, hans fru och deras två barn. Omar berättar att han betraktar Ruba som en familjemedlem.

– Jag kommer att fortsätta att leta efter hennes biologiska föräldrar men har också registrerat mig som hennes fosterpappa ifall vi aldrig hittar dem. Jag betraktar Ruba som min egen dotter och jag gör ingen skillnad på henne och mina andra barn. Vi älskar henne väldigt mycket allihopa.

Det är du som gör det möjligt!

Vi är på plats i krisområden över hela världen för att hjälpa barn som drabbas av vuxnas krig och konflikter. Tack vare alla er som bidrar med pengar och engagemang kan vi ge miljontals barn en bättre framtid.

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare