Var med och rädda barns liv i Jemen

Just nu pågår en av våra viktigaste insatser i Jemen. Var tionde minut dör ett barn här av undernäring eller sjukdomar. Vi är på plats och behandlar svårt undernärda barn, som Nabil på bilden, delar ut mat och vatten och bygger upp tillfälliga skolor.

Var med oss och kämpa för barnen dygnet runt!

Bli månadsgivare

Kriget i Jemen har rasat i flera år och skapat en av världens största humanitära kriser. Bomber, sjukdomar och hunger hotar en hel generation barn. Hittills kan 85 000 barn under 5 år ha mist livet till följd av extrem hunger. 

Kollapsen av ekonomin, med kraftigt höjda matpriser, har lett till att många barnfamiljer helt enkelt inte har råd att köpa mat och vatten. Miljoner barn vet inte när de får äta nästa gång. Eller om de kommer att få göra det.

Alltfler barn blir sjuka i diarré och lunginflammation, sjukdomar som i vanliga fall är enkla att förebygga och bota men som nu leder till att barn dör. Sjukvården i landet fungerar bara till hälften eftersom många sjukhus och sjukvårdsmottagningar bombats sönder eller tvingats stänga. 

Vi är på plats sedan 60-talet

Rädda Barnen är den största internationella hjälporganisationen i Jemen. Vi har varit på plats i sedan 60-talet och vi har över 700 anställda i landet, 2000 volontärer och flera lokala samarbetsorganisationer som varje dag arbetar tillsammans för att barn ska överleva och utvecklas. 

Ettåriga Jamila undersöks på en av Rädda Barnens sjukvårdsmottagningar i Jemen.
Ettåriga Jamila undersöks på en av våra sjukvårdsmottagningar i Jemen. Överarmens omkrets mäts för se graden av undernäring. Gult betyder att behandling krävs, rött kräver akutvård och grönt visar att barnet mår bra.

Sänk pengar till vårt arbete i Jemen
exempel på hur vi hjälper barnen

Situationen i Jemen kan kännas hopplös, men vi ger inte upp! Vi har omfattande insatser i landet och gör allt vi kan för att rädda liv och förbättra barnens situation. Hittills har vi nått 3,5 miljoner barn med våra hjälpinsatser. Mitt i eländet finns det hopp. Här är några exempel på hur vi arbetar:

  • Akut sjukvård: Vi stöttar sjukvårdsmottagningar och driver kolerabehandlingskliniker i nio provinser. Och våra mobila näringsteam åker runt och behandlar svårt undernärda barn. 

  • Mat: Vi delar ut förnödenheter och matkuponger.

  • Rent vatten och sanitet: Vi bygger upp förstörd infrastruktur, delar ut hygienartiklar, vattendunkar och informerar om hur sjukdomar kan förebyggas.

  • Trygghet och skydd: Vi driver barnvänliga platser där barnen kan leka och få stöd och skydd av trygga vuxna.

  • Forsatt utbildning: Vi utbildar lärare och driver tillfälliga skolor så att barn kan ta igen förlorad undervisning.
Barn som tar emot hygienpaket i Jemen
Ett syskonpar i Hodeida i Jemen har tagit emot ett hygienpaket som innehåller vattendunkar för dricksvatten, tvål, tandborstar, tandkräm, plastglas, tvättmedel, tvättbalja, blöjor, bindor och hårkam.

Var med oss och kämpa för barnen dygnet runt!

Bli månadsgivare

Aktuellt från vårt arbete för Jemens barn

Rädda Barnens sjukvårdspersonal håller en liten undernärd bebis i famnen.

 Dina pengar används där våra experter bedömer att behoven är som störst och där de gör mest nytta för barnen. Ena dagen är du med och skyddar gatubarn i Bangladesh. Nästa dag räddar du livet på undernärda barn i Jemen. Imorgon kanske du startar en tillfällig skola i ett flyktingläger i Jordanien. Tillsammans gör vi världen tryggare för barnen. Tack!