Var med och rädda barns liv i Jemen

Fem år av krig i Jemen har fått förödande konsekvenser för en hel generation barn. Nära fem miljoner barn riskerar svält och mer än hälften av barnen känner sig alltid ledsna och livrädda. Vi gör allt vi kan för att hjälpa barnen i Jemen. Nu behöver vi din hjälp!

För barnen innebär kriget en ständig mardröm av återkommande flygattacker, skräck, hunger, törst och nöd. Med hjälp av din gåva kan vi ge barnen psykosocialt stöd, mat, utbildning och läkarvård. 

Var med oss och kämpa för barnen dygnet runt!

Bli månadsgivare

Sjukdom och svält drabbar barnen hårt

Kollapsen av ekonomin, med kraftigt höjda matpriser, har lett till att många barnfamiljer helt enkelt inte har råd att köpa mat och vatten. Miljoner barn vet inte när de får äta nästa gång. Eller om de kommer att få göra det.

Alltfler barn blir sjuka i diarré och lunginflammation, sjukdomar som i vanliga fall är enkla att förebygga och bota men som nu leder till att barn dör. Sjukvården i landet fungerar bara till hälften eftersom många sjukhus och sjukvårdsmottagningar bombats sönder eller tvingats stänga. 

Mer än hälften av barnen i Jemen är rädda 

Enligt Rädda Barnens undersökning, där 1.250 barn och familjer har intervjuats, känner sig mer än hälften av barnen otrygga, ledsna och deprimerade. Många av barnen har dessutom mardrömmar, hjärtklappning och ont i magen. 

– Barnen vi har pratat med är livrädda. De vågar inte leka utomhus. De kissar på sig på natten när de hör flygplan och bomber. Det här är vad fem år av krig gör med barnens psykiska hälsa, säger Inger Ashing, CEO för Save the Children International.

Läs mer om hur kriget påverkar barnens psykiska hälsa

Vi finns på plats och gör skillnad

Rädda Barnen är den största internationella hjälporganisationen i Jemen. Vi har varit på plats i sedan 60-talet och vi har över 700 anställda i landet, 2000 volontärer och flera lokala samarbetsorganisationer som varje dag arbetar tillsammans för att barn ska överleva och utvecklas.

Situationen i Jemen kan kännas hopplös, men vi ger inte upp! Här är några exempel på hur vi har hjälpt barnen i Jemen:

  • Vi har gett över 1 miljon barn livsnödvändig sjukvård 
  • Vi har behandlat 244.536 undernärda barn
  • Vi har utbildat över 9.000 sjukvårdare och volontärer
  • Vi stödjer 88 sjukvårdsmottagningar
Barn som tar emot hygienpaket i Jemen
Ett syskonpar i Hodeida i Jemen har tagit emot ett hygienpaket som innehåller vattendunkar för dricksvatten, tvål, tandborstar, tandkräm, plastglas, tvättmedel, tvättbalja, blöjor, bindor och hårkam.

Skänk pengar till vårt arbete i Jemen
exempel på hur vi hjälper barnen

  • Akut sjukvård: Vi stöttar sjukvårdsmottagningar och driver kolerabehandlingskliniker i nio provinser. Och våra mobila näringsteam åker runt och behandlar svårt undernärda barn. 
  • Mat: Vi delar ut förnödenheter och matkuponger.
  • Rent vatten och sanitet: Vi bygger upp förstörd infrastruktur, delar ut hygienartiklar, vattendunkar och informerar om hur sjukdomar kan förebyggas.
  • Trygghet och skydd: Våra barnvänliga platser är inte bara en trygg plats att lära och leka på, här kan barn få livsviktigt psykosocialt stöd för att klara av traumat det innebär att växa upp i krig. Vi ger särskilt stöd till ensamma barn, återförenar splittrade familjer och  hittar tillfälliga trygga fosterfamiljer.
  • Forsatt utbildning: Vi utbildar lärare och driver tillfälliga skolor så att barn kan ta igen förlorad undervisning.

Var med oss och kämpa för barnen dygnet runt!

Bli månadsgivare

Aktuellt från vårt arbete för Jemens barn