"Jag har ett ansvar att berätta om vad som händer barnen i Jemen"

Var med och rädda barns liv i Jemen!

Kriget i Jemen har pågått i sex år, men det största hotet är inte striderna – utan bristen på mat. Här berättar vår biträdande humanitära chef Alan Frisk om sitt möte med barn i världens största hungerkatastrof och om vad vi gör på plats.

"Jag vill berätta om mitt besök på en sjukvårdsmottagning i Jemen som Rädda Barnen stödjer. Det kanske blir jobbigt att läsa, men jag har ett ansvar att berätta vad som händer barnen i Jemen just nu. Väldigt få journalister kommer in i landet och stora delar av sanningen får ingen någonsin veta.

Hjälp barn med en gåva nu!

Ge en gåva

All energi går åt till att överleva

Mottagningen, i Hajja i nordvästra Jemen, var överfull. Utanför ringlade långa köer av föräldrar som bar på sina barn. Trots att det var så mycket folk var det märkligt tyst, och efter ett tag förstod jag. Barn som svälter gråter inte. De kan varken stå eller sitta. Och de orkar inte möta din blick. All energi går åt till att överleva.

Det blir värre för varje dag

Kriget i Jemen startade 2015 och har lett till en humanitär katastrof. Ekonomin har kollapsat, matpriserna skenar, löner betalas inte ut och våldet eskalerar. Allt blir dessutom värre av pandemin, med igenbommade skolor, stängda affärer och stigande arbetslöshet.

Livet blir tuffare för varje dag. Så vad gör man för att skaffa mat till barnen när man inte har något alls? Skickar dem att tigga? Rotar i soptunnor? Eller kokar soppa på löv, för att de åtminstone ska få något som påminner om mat i magen? Föräldrarna intill mig hade försökt allt, men till slut gick det inte längre. Och när små barn inte får näring blir de snabbt sämre.

Föräldrarna var skräckslagna

Jag är själv pappa till två pojkar, som jag älskar över allt annat. När de föddes fick rädslan ett helt nytt ansikte. För tänk om något skulle hända dem – jag orkar nästan inte ens tänka tanken. När jag satt hos de hålögda föräldrarna på mottagningen såg jag den där rädslan överallt. De var fullkomligt skräckslagna. Och jag förstod dem.

Ettårige lille Ali är allvarligt undernärd och undersöks på en av våra sjukvårdsmottagningar i Jemen. Han 'r på bättringsvägen.
Lille Ali är ett bevis på att det går att rädda undernärda barns liv. Han var väldigt uppmärksam och orkade nästan stå upp. Det är positiva tecken.

Det går att rädda undernärda barns liv

Om sanningen ska fram så var det redan försent för några av barnen omkring mig. Föräldrarna kunde inget annat göra än att hålla om sina små när organen slutade att fungera, ett efter ett. Men tack och lov fanns det också ljusglimtar. Och då tänker jag framför allt på ettårige lille Ali. Han är ett bevis på att det går att rädda undernärda barns liv.

Jag var med när han fick sin nionde behandling med energirik nötkräm. Armarna var fortfarande väldigt smala och magen uppblåst. Han log inte, men jag kunde se att det fanns liv i ögonen. Mamman berättade att hon nästan förlorat honom, men nu skulle han klara sig. Det gjorde mig stolt, för utan Rädda Barnens hjälp hade mottagningen varit stängd för längesedan.

Hjälp oss att hålla mottagningarna öppna

Rädda Barnen arbetar på många olika sätt för att rädda barns liv i Jemen. Vi stödjer 88 sjukvårdsmottagningar och ser till att personalen får lön. Vi säkrar elförsörjningen med solpaneler, levererar vatten, distribuerar mediciner och ger undernärda barn livsnödvändig näringsbehandling. I pandemitider bidrar vi också med allt från gummihandskar till visir."

Noura och hennes syster i Jemen.
Undernärda Noura överlevde tack vare behandling på en av våra sjukvårdsmottagningar. Här är hon på bättringsvägen i sin storasysters famn.

SÅ räddar vi livet på undernärda barn

  1. Först undersöks barnen för att se om det finns andra sjukdomar som måste behandlas.
  2. Sedan kollas vätskebalansen. Små barn blir snabbt uttorkade utan mat.
  3. Akut undernärda barn får en mössa och lindas in i en varm filt, för kroppen orkar inte hålla värmen. All energi behövs till att hålla sig vid liv.
  4. Därefter startar behandlingen. Barn som är uttorkade får dropp. Det gäller också dem som inte kan behålla mat. Andra får vätskeersättning i kombination med energirik nötkräm.
  5. Behandlingen med nötkräm fortsätter hemma och barnen kommer tillbaka för regelbundna kontroller.
  6. Efter tio, tolv dagar börjar akut undernärda barn få krafterna tillbaka. Och på tio veckor kan de gå upp i vikt och må bra.
"Jag har ett ansvar att berätta om vad som händer barnen i Jemen just nu", säger Alan Frisk, Rädda Barnens biträdande humanitära chef.

Det är bråttom!

"Var tionde minut dör ett barn av svält i världens största hungerkatastrof. Dessutom blir behoven bara större och varje dag kommer allt fler undernärda barn till våra mottagningar. Nu ber jag dig om en gåva så att vi kan rädda deras liv. Eller bli månadsgivare och var med oss varje dag och hjälp barn som har det tufft, i Jemen och runt om i världen. Varmt tack!"

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare