Viktig bok om barns rättigheter

Du har rätt! Så heter boken om barns rättigheter skriven av Matilda Westerman och Jason Diakité, för många känd under artistnamnet Timbuktu.

Boken innehåller gripande berättelser, konkreta råd och frågeställningar som berör allt från rasism och utanförskap till kärlek, kompisar och föräldrar. Kärleken är fri fick en pratstund med författarna.

Varför skrev ni den här boken?
– Barnkonventionen blev lag i Sverige 1 januari 2020 och vi vill berätta om hur den påverkar barn i vardagen. Och när en lag med den här typen av bred och viktig innebörd träder i kraft behöver vi hitta många sätt att prata om den, både med barnen som den berör men också med vuxna, som är de som ska se till att barnens rättigheter blir tillgodosedda.

Varför är det viktigt för barn att ha en bok om rättigheter?
– För att de ska förstå vad de kan kräva av oss vuxna. Vi tror att tryggheten av vetskapen om sina rättigheter också kan skapa en vilja av att påverka sin vardag och sin situation. Att det går att förändra sin situation och sitt liv. Om du ber vuxna om hjälp med det du har rätt till.

Har ni själva som barn fått era rättigheter kränkta?
– Ja, både som barn och vuxna.

I boken skriver ni om Kärleken är fri, Rädda Barnens projekt mot hedersrelaterat våld och förtryck.
– Ja, för oss är det viktigt att barns alla rättigheter blir tillgodosedda även när det gäller saker som kan vara väldigt svåra. Vi tror att det är viktigt att försöka skriva även om sådant. Och att hänvisa vidare till att det finns vuxna som ha kunskap om olika barns levnadsvillkor och som kan hjälpa barnen i den vardag och verklighet som de lever i. Oavsett om den är komplicerad, farlig eller olaglig.

Text: Sara Palmkvist

Författarna Jason Diakité och Matilda Westerman. Foto: Stefan Tell
Du har rätt! En bok om barn och ungdomars rättigheter.
Om Kärleken är fri i boken Du har rätt.